Isnin, 28 Februari 2011

LINK..LINK..LINK..

Assalamualaikum,

Now kene update selaju mungkin sebab ada banyak benda yang tersusun baik punya untuk di selenggarakan oleh diriku ;)

Ok..ok.. aku tahu aku banyak berhutang entry dengan korang kan..kan..kan terutamanya entry Bukit Tinggi iya dok ??? Ampun dan maaf ku ucapkan dan akan cuba sedaya upaya update secepat mungkin !! aku dapat job baru 2 minggu berturut-turut iaitu make-up pengantin hahaha..itu aku cerita later sebab entry yang dalam draf pun bersusun hahaha.

Ehhh siapa nak kawan dengan aku mehlah drop link blog korang dekat sini yer..nanti aku bubuh di dalam link sebelah kanan ni mahu??? hehehe.

Byeeee....gila kentanglah entry paling pendek dalam sejarah.

Khamis, 24 Februari 2011

PANDUAN UNTUK MELANCONG KE BANDUNG - TAMBAHAN UPDATE TEMPAT YANG HARUS DI LAWAT ;)

Assalamualaikum, sebenarnya nak update pasal cerita lain tapi bila teringat janjiku pada kakak comel ini terus tukar tajuk HAHAHA.

Ok sebelum itu aku nak bagitahu awal-awal, bahawa panduan ini berpandukan pengalaman aku dan keluarga selama ini. Iye mungkin berlainan dengan orang lain..bak kata pepatah lain orang lain caranya ye dok??

Selalunya benda-benda penting yang akan aku bawa setiap kali travel ialah :-

1).  Insurans travel  - 2 minggu sebelum terbang benda wajib yang akan diuruskan ialah insuranskan perjalanan kita untuk menjamin sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini..tak mahal manalah..sebelum ini aku tak penah ambil insurans travel pun tapi, bila aku sudah terkena batang hidung sendiri dari situ baru aku sedar bertapa pentingnya insurans ini.

2). Ubat-ubatan  - Panadol dan minyak angin perkara wajib perlu ada dalam list almaklumlah kliniknya tidak sama macam di Malaysia. Dimana kita harus berjumpa doctor dulu dan dia akan listkan ubat apa and then baru ke farmasi beli ubat. kiranya agak rumit sikitlah ye.

3).  Baju  - Kalau nurul selalunya bawa 2 helai aje, sehelai jeans ( ke bandung ) sebab kalau bawa baju banyak rugi ruang sebab dekat sana pasti akan beli baju lagi.

4).  List Tukaran wang  - sentiasa bawa kemana-mana sahaja untuk shopping !! lagi satu ingat, sebelum beli tawar harga separuh dari harga barang tu dulu ye, kalau tak boleh sangat-sangat barulah up sikit je tau.

5).  Kasut  - Jangan sesekali pakai yang bertumit tau kalau korang tak nak shopping sangat tak mengapa hehehe..

6).  Emas  -  Aku tak galakkan korang pakai rantai/gelang emas bila travel di Indonesia.

7). Simcard  -  Jangan lupa beli simcard bila dah tiba di Bandung, pilihan aku Mentari sebab jimat banyak dari yang lain. Kalau korang nak guna simcard dari Malaysia boleh aje tapi hujung bulan time nak bayar menanggunglah ko hahaha.

Selalunya tempat yang akan ku tuju bila masuk Pasar Baru ialah :

Ground Floor  -  dibelakang escalator,( betul ke ejaan ni ) ada jual baju-baju yang cantik dan sweet dengan harga sangat murah.

Lantai 2  - Syurga kain ela tau youuuu, terbeliak bijik mata dan rasanya semua kain nak borong. Jangan lupa singgah kedai kain nama Angle, lagi cun kalau dapat ngayat tokey dia lagi cun babe ko dapat harganya hehe.

Lantai 3  -  Aku suka beli seluar jeans dekat sini dari dulu lagi sebab kualitinya memnag tip-top dan harganya boleh runding.

Lantai 4  -  Tempat aku borong blouse, tshirt, legging dan segala macam mak nenk aku sapu bi;a duk sini hahaha.

Lantai 6  -  Tempat idaman setiap wanita iaitu handbeg !!! aku borong 5 bijik masa bulan 12 tahun lepas, tak menyesal langsung beli tapi menyesal tak beli 10 bijik hahahaha.

*** NEW UPDATE

Heritage  - Baju jenama antarabangsa tapi harganya sangat chip-chip je..tak silap tempohari My love borong 10 helai t-shirt disini hehehe.

Rumah Mode  - Baju cantik-cantik tapi harganya kena pandai pilih hehehe

Factory Outlet  - Bersepah di Jalan Dago dan Cihampelas walk..pandai-pandailah korang pilih ye  ;)

Donatello  - Syurga kasut..korang kalau pergi sana tak beli kasut dekat sini memanglah..harga murah beb dah pulak tu designnya meletup-letup booommm gitu.

( Heritage, Rumah Mode, Factory Outlet, Donatello adalah di Jalan Dago yer )

Cihampelas walk  - Macam Bukit Bintang kita, factory outlet pun bersepah..nak ambik gambar kat sini pun cantik sebab ada patung ultraman dan macam-macam lagi. Nak lagi jelas mari sini.

Cibaduyut  - Disini banyak barang kulit yang korang boleh dapat dengan harga yang korang tak sangka wei..sungguh ku tak percaya cinta hehehe !! * tetiba..

Tangkuban parahu  - Sini tempat sejuk, ala-ala kabus gitu hehe. kalau nak beli baju sejuk ke eloklah datang sini perbagai jenis fesyen ada dan harga pun tak derlah mahal sangat. Cukuplah sekali korang jejak kaki ke sini bak kata orang " dah jejak tempat " so kalau orang bercerita tak derlah korang membayangkan aje hehehe.

Ciater hot spring  - Tempat air panas, memang elok benar sebab kawasan tangkuban parahu tu sejuk so berendam air panas memang syokkkk beb hehehe.


Boleh buat rujukan disini sambil layan gambar-gambar sekitar Bandung. ;)

Bandung di hari pertama
Bandung di hari kedua
Bandung di hari ketiga
Bandung di hari keempat
Bandung di hari kelima


Makanan yang korang perlu cuba di Bandung ialah :-

1. Tahu semerdang
2. Ketupat tahu
3. Nasi Uduk
4. Cendol
5. Bakso
6. Nasi Padang
7. Teh botol
8. Aiskrim
9. Pecal
10. Sate

p/s : ini adalah makanan wajib yang akan ku cari kalau ke Indonesia. So baik korang cuba semestinya tak rugi hehehe.

Pastikan setiap kali melalui kastam,  sila bawa troli dengan beg masing-masing sahaja ye. Jangan penuhkan beg dalam 1 troli aje nampak macam banyak sangat barang korang beli pulak tapi memang banyak kan hahaha..

Ok itu sahaja tip dari aku, kalau ada pertambahan sila inform ye..jangan takut aku tak makan orang hehehe.


Byeee..Nurul doakan siapa nak pergi bercuti tu semoga selamat pergi dan balik ya..ehh jangan lupa ole-ole untuk Cik Nurul Pinky tau hehehe ;)

Rabu, 23 Februari 2011

PADANG - MANINJAU - BUKIT TINGGI INDONESIA

Salam 1Malaysia !

Kekangan waktu, banyak benda nak Nurul uruskan dalam masa terdekat so untuk tidak menghampakan korang semua yang sudi menunggu entry di blog ini, Nurul mengeluarkan entry secara random dulu ya..selepas ini automatik di privatekan dan siapa yang dah berikan kepada nurul emailnya inshaAllah selepas entry sudah dipublish nurul akan emailkan password kepada anda yang disayangi hehehe..



mama mertua, Nadia, Dila & Fazly


Gunung Singgalang, kabus gilaaa dan sejuk erghhhh


Akhirnya apa yang aku idamkan termakbul...sate mak syukur aku ngap sekali 10 cucuk perghhhh sangat sedap!!


Close up sikit.. adushhhh mengidam lagi ni hehehe



Pemandangan Maninjau yang sanagt cantik..



Lawakan pemandangannya..pepagi je bangun dalam keadaan kesejukkan sebab air mandi macam air batu kooo..


Pertamina iaitu stesen minyak Indonesia hehehe warna merah youuu kalau warna pink mesti comel je kan hahaha.

Ok itu saje yang sempat nurul update..tunggulah ye inshaAllah nurul akan update sepenuhnya sebelum percutian yang seterusnya hehehe.

Jumaat, 18 Februari 2011

SHAWL SISIK IKAN COMEL

Penah dengar shawl sisik ikan tak?? shawl ni baru je keluar dipasaran..korang tahu nape nurul letak nama shawl sisik ikan??? sebabnya corak dan lebihan kainnya persisi sisik ikan bila ada angin bertiup maka kembanglah sisik ikan tersebut..sangat comel tau bila dipakai..

Ohhh ye kalau korang nak kelihatan seperti gadis arab pun boleh sebab shawl sisik ikan ni dia tak licin dan memudahkan korang nak lilit-lilit hehehehe..










Banyak lagi warna-warna yang ada...kalau korang nak tengok warna lain click sini ye..

Untuk wanita muslimah jangan risau shawl ini boleh diadjust kalau nak pendek or panjang/labuh sampai menutup dada ;)





Khamis, 17 Februari 2011

TUTORIAL CARA PENGGUNAAN EYELINER LIQUID

Salam semua, Kali ni Nurul nak kongsikan 1 tutorial dengan anda semua..ye banyak nurul dengar rungutan tentang penggunaan liquid eyeliner ni amat susah digunakan..now nurul dah jumpa 1 video tutorial step by step cara penggunaanya..harap lepas ni korang cuba tau, penat je nurul cari hehehe.

Sebenarnya dah lama janji dengan Cik Epal untuk bantu dia, ialah kalau muka kita jenis berminyak atau berjemur lama di luar memang tidak sesuai tau pakai eyeliner jenis pensil. lagi-lagi bukan jenis waterproof habis meleleh di bawah mata huh hudohh benor nampaknya.. ;)





Harap korang berpuas hati ye...ingat bukan senang nak berjaya tapi untuk gagal amat senang sekali..so kalau anda gagal sekali tidak bermakna anda gagal untuk selamanya..Kalau ada tutorial lain yang korang nak nurul buatkan jangan malu-malu bagitahu ye...

Rabu, 16 Februari 2011

BUKIT TINGGI INDONESIA ~ PERCUTIAN PERTAMA BAGI TAHUN 2011

Assalamualaikum,

Hari ini aku kurang sihat, kepala masih pening dan udara panas mula menyinap masuk ke seleuruh badanku..tak pe dugaan Allah untuk aku sebab Dia tahu aku bisa melawannya...inshaAllah amin..

Entry untuk kisah percutianku di Padang - Bukit Tinggi Indonesia terpaksa aku PRIVATE kan sebab ada sesetengah gambar aku tidak bertudung, oleh sebab My love tidak mengizinkan aku untuk memaparkan gambar-gambar tersebut secara umum so aku tetap akur dengan kehendaknya hehehe.

Ehhh jangan salah faham pulak ye..bukan selama aku disana tidak bertudung, aku masih menjaga auratku lah tapi ada gambar di sekitar Tasik Maninjau yang memaksakan aku melantingkan tudungku seketika..ehhh aku dah mintak izin dulu tau..




Ini gambar aku masa di Pasaraya Ramayana..kebetulan mata aku pedih so tak dapat pakai lens, nasib baik terjumpa 1 kedai ni dia jual cermin mata ada power..so bila aku cuba-cuba ehh kebetulan sama power dengan aku hahaha rezekiku ngeh..ngeh..ngeh..

Now aku nak bagitahu awal-awal ye siapa nak baca entry aku bercuti di Bukit Tinggi tu silalah tinggalkan email anda, nanti aku bagi passwordnya ye..itupun kalau korang nak tahu cerita disebalik percutian kami kali ini. Kali ini memang sanagt mencabar iyelah kitaorang saja wat macam ala-ala " mat saleh " pergi bercuti hahahahaha..semua walk in aje momantai janji cari pengalaman dulu sebelum ke sana..sana..sana..hahaha

Terima kasih kepada semua yang sudi memabaca blogku ini, dengan komen yang diberi bisa mengeratkan lagi tali persahabatan ya...

Jumaat, 11 Februari 2011

JANGAN BERMULUT MACAM LONGKANG !!!!

Assalamualaikum..

Ehh ini entry panas ye..no gelak dan senyum..aku tengah panas ni tau...!!!!

Hellooo aku nak tanya sikit ni...ini blog siapa?? blog aku ke blog ko ?? blog aku kan, so yang ko dok sibuk canang kata aku nak menunjuklah, nak hebohlah, sikit-sikit nak letak dalam bloglah apasal ??

aku ada MINTAK DUIT KAT KO KE NAK BAYAR DOMAIN & HOSTING NI ??? ke aku ada MINTAK DUIT NAK BELI BARANG-BARANG YANG AKU TUNJUK DALAM BLOG NI ?? Tak aderkan dan aku tidak sesekali meminta dari sesiapa ye..aku punya duit suka hati akulah nak buat apa dan janganlah BERMULUT LONGKANG OK!!!

Kalau tak suka dengan apa yang aku conteng di blogku ini senang aje janganlah singgah, yang ko dok sibuk nak tatap blogku yang cantik dan cute macam aku ni kenapa?? jeles ke ko tak dapat macam aku dapat hah??? aku tak kacau tau hidup ko..kalau aku sekali berangin memang nahas ko aku kerjakan ok..ini AMARAN !!!

Oh ye lagi 1, aku pergi bercuti GUNA DUIT SENDIRI BUKAN DUIT KOOOO so tak payah nak sibuk-sibuk hal aku ye..kalau aku pergi bercuti banyak kali pun APA HAK KO???

Aku kenal ko pun tidak tapi ko pulak terlebih kenal aku hahahaha terkenal jugak ye aku ni dimata ko kahakahakah..opppsss ni entry panas terlupa pulak aku !!!

Dah lama aku pendam so hari no baru aku BOOOMMMMMM pasal ko !!!

Blog ini diwujudkan untuk kenangan dimasa akan datang ok dan yang penting KEIZINAN dari My love adalah segala-galanya bukannya dari mulut longkang ye...

Bye mood ke laut !!! Minggu ini memang tak update cerita paper sebab sangat penat terkejar sana sini..hehehe bisnes baru nak naik kena usaha lebih ye dok ;) doakan aku berjaya ye..doa korang sangat bermakna buatku.. love youuuu

Rabu, 9 Februari 2011

PENTING BAGI IBU YANG MELAHIRKAN ANAK DIHOSPITAL !!!

Assalamualaikum,

Ya Allah terkejut jugak aku dengar apa yang adik aku Nadia bagitahu huhu..rupa-rupanya kalau baby yang baru kita lahirkan, kita mesti bagitahu nurse/doktor yang kita nak menyusukan  baby tu dan jangan sesekali izinkan doktor/nurse untuk beri susu formula pada bayi kita. Biar susu ibu menjadi susu pertama masuk ke dalam tubuhnya untuk menguatkan imunisasi bayi tersebut.

Adik aku cerita prof dia siap bergaduh dengan nurse sebab nurse tersebut nak bagi susu formula pada bayi dia huhuhu..prof adik aku siap ugut kalau dia tetap nak bagi susu formula pada bayinya dia akan saman hospital tersebut dan akhirnya nurse tu akur dengan kehendak prof adik aku..nurse tu pun silap pergi bertengkak dengan doktor jugak memang sah-sah ko kalah lah...biasalah kalau hospital private ni dia nak lakukan susu formula dia pastu caj mahal-mahal ikut suka hati diaorang ajekan tak patut sungguh !!!

Aku siap buat-buat tanya soalan sedih dekat adik aku Nadia " nanti kak yu bersalin, siapa lak nak bertengkak dengan doktor/nurse tu supaya jangan bagi susu formula " jawab Nadia " eh nanti ko nak bersalin, ya akan tunggu ok dan pastikan bayi ko dapat minum susu ibu ok, tapi kalau ko nak suruh aku sambut bayi ko pun tak pe hahahaha " jawab aku " tang sambut bayi tu terima kasihlah ye aku tak nak ok hahaha "

Bertuah aku dapat adik/adik ipar yang ambik berat tentang diriku ini alhamdulillah..Semoga apa yang aku kongsikan ini dapat memberi panduan/pengetahuan pada korang semua..mungkin ada sesetngah tu kata biarlah, doktor tahu kerja yang diaorang buat..itu hak korang, kalau nak pastikan bayi korang tersebut sihat dan susah nak dapat penyakit ikutlah apa yang aku cakapkan ni..byeee

Selasa, 8 Februari 2011

TUTORIAL : BERAT BADAN BLOG KORANG BERAPA?? NAK TRY TIMBANG MEH SINI

Penah tak korang terpikir yang blog korang juga mempunyai berat badan?? sebelum ini hanya anggap berat badan manusia aje yang ada berat iya dok T_____T

Tengah dok blogwalking terjumpalah sesuatu menarik minat nurul secara mendalam tau bukan cetek ! hehe.Korang click sini terus ke link blog nak timbang berat tu,  pastu hehehe sabar beb jangan gelojoh sangat tuuuu T______T


hah ginilah rupa kotak tu 


Ada tak muncul 1 kotak putih?? hah dekat dalam kotak tu korang masuklah url blog anda then click check ! kalau Average dia dalam lingkungan 0.00 hingga 0.02 tu kira blog tak berat pun tapi kalau sebaliknya silalah buang apa-apa yang patut dalam blog korang tu sebab kalau blog berat jangan harap ada orang sudi tunggu lama untuk menatap blog kita ok hehehehe.

Semoga tutorial ini memberi anda penambahan ilmu untuk digunakan dimasa akan datang..hehehe.

Isnin, 7 Februari 2011

BYE..BYE.. BUKIT TINGGI -- GUWE UDAH PULANG NON

Alhamdulillah lega jiwa ragaku bila selamat sampai ke tanah tumpah darahku hehe Malaysia I love you tetiba jadi ngek-ngok hahahaha..

Gambar dan cerita perjalananku disana akan diupdate kemudian biar penatku hilang dulu ye..malam ni nak selongkar beg dan kemas-kemas mana yang patut, serabut oooo T_______T

Selasa, 1 Februari 2011

HAI..HAI..BUKIT TINGGI INDONESIA

Percutian pertama untuk tahun 2011 alhamdulillah.. sebenarnya tiket dah beli dari tahun 2010 lagi tapi adatlah kalau nak dapat tiket murahkan kenalah beli dari awal hehe..

Ya memang kali ini sudah masuk 4 kali aku jejak dan boleh dikatakan setiap tahun aku akan kesini..SEBABNYA?? disinilah kota sulam ok!! korang datanglah ke sini dulu nescaya korang pasti akan datang lagi macam aku hahaha..ehh pa & mama aku 1st time datang sini terus terpikat dan boleh dikatakan setiap tahun juga diaorang pasti kesini untuk bercuti...nasib baik perangkapku menjadi dapatlah aku turut serta sekali hahahaha..jahat punya anak ;)



Tak sukalah tgk gambar pasport tu erghhhhhhh &^%$#@*!

Oklah bertemu kembali selasa depan ye hahaha..aku bercuti seminggu nih hehehehe...bye semua doakan aku selamat pergi dan balik ya.


 
Copyright © DiaRy OnLiNeKu... |Designed by Whitey Mommy